Miguel (een fictief persoon) voelt zich gespannen en ongemakkelijk in de omgang met zijn begeleider. Gespannen discussies zijn geen uitzondering en ze eindigen altijd met de vuist op tafel, met geschreeuw, en het gevoel van hulpeloosheid van uitgemaakt worden voor stom en incompetent. Miguel weet niet goed hoe hij de situatie moet aankaarten. Hij is bang dat als hij het met zijn begeleider bespreekt wraakacties volgen en zijn promotie mogelijk in gevaar komt. Miguel besluit te zwijgen.
In 2023 had een kwart van de promovendi last van ongewenst gedrag tijdens hun promotie. En met 36 procent heeft de groep beurspromovendi aanzienlijk meer last dan hun collega’s die in dienst zijn of extern (bron: Promovendi Monitor WUR PhD Candidates 2023). Bovendien was er in 26 procent van de gevallen sprake van ongewenst gedrag van de begeleider, en gaf 42 procent van de ondervraagde promovendi er de voorkeur aan geen actie te ondernemen om tot een oplossing te komen.
Ik wil promovendi die ongewenst gedrag meemaken dat een negatief effect heeft op hun welzijn tijdens hun promotietraject, aansporen zich uit te spreken en de zaak aan te kaarten. Wellicht ben je bang of voel je je alleen staan. Maar je bent niet alleen! Je kunt advies krijgen van de PhD-vertrouwenspersoon (Algemene en mentale begeleiding – WUR) van jouw graduate school. Bovendien heb je bij WUR toegang tot een vertrouwenspersoon voor wetenschappelijke integriteit, bedrijfsmaatschappelijk werkers en bedrijfsartsen die je professioneel advies en hulp bieden bij allerlei zaken waar je tegenaan loopt.
Mocht je zelf begeleider zijn of iemand die een hiërarchisch hogere positie bekleedt, wees je dan bewust van de macht die je hebt over andermans carrière en over mentale en emotionele gezondheid. Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal geweldige wetenschap willen bedrijven en ons vooral richten op productiviteit. Maar dat zou nooit ten koste moeten gaan van iemands welzijn.