Column Willy: Zet WUR kennis in voor welvaart of winst?

Waarom is het genereren van kennis het eerste dat aangetast wordt als het economisch tegenzit?
Columnist Willy Foto Guy Ackermans.

De nieuwe Nederlandse regering kort de hoger onderwijsbegroting met het ongekend hoge bedrag van een miljard euro in 2025. Dat betekent dat docenten en onderzoekers met minder middelen hun werk moeten doen. Werk dat gericht is op het genereren van kennis en nieuwe ideeën en dat de innovatie en technologische vooruitgang drijft waarmee het land vooruitkomt en, mogelijk, nieuwe welvaart creëert.

Het is duidelijk dat zulke bezuinigingen door elke hoger onderwijsinstelling van boven naar beneden sijpelen, waardoor financiële bijsturing nodig is. Maar benaderen universiteiten in het algemeen, en WUR in het bijzonder, deze ophanden zijnde crisis op de beste manier?

Net zoals de Nederlandse regering zal ook WUR de startersbeurzen, die eerder beloofd werden aan de vele jonge onderzoekers, intrekken. Je vraagt je af of WUR wel op de juiste wijze kennis boven geld stelt.

Natuurlijk moeten rekeningen, salarissen en wat niet al betaald worden. Het lijkt alleen alsof de maatregelen de relevantie van kennis naar de achtergrond duwt, en dat deze benadering doordringt tot de verste uithoeken van de hele onderwijssector. 

Je vraagt je af of WUR wel op de juiste wijze kennis boven geld stelt

Landen kunnen zich economisch ontwikkelen door kennis. Waarom is dan het genereren van kennis het eerste dat aangetast wordt als het economisch tegenzit?

We missen mogelijk intern en nationaal beleid dat het genereren van kennis en de bijbehorende investeringen prioriteert.

Een van de belangrijkste lessen die de coronapandemie ons heeft geleerd is dat landen alleen door kennis in staat worden gesteld zich op een wereldwijde crisis voor te bereiden en de gevolgen ervan in de hand te houden. Laten we niet wachten op een volgende pandemie –  of crisis – om onze prioriteiten op een rijtje te krijgen.

Willy Contreras-Avilés (34) is tweedejaars promovendus Tuinbouw en Biochemie van medicinale cannabis uit Panama. Hij houdt van dansen (perreo), Italiaans koken en zwemmen.

Meer columns:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.