Wageningen naar Eindhoven

Dutch Design Week kent opnieuw Wageningse inbreng.
Beeld van het masterproject van Arend van der Kam (Landschapsarchitectuur): Spectres of Binckhorst

De 2024-editie van de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven kent opnieuw Wageningse inbreng via Design United, de design-tak van het 4TU-samenwerkingsverband van de vier technische universiteiten in Nederland. Ook komt er voor de thuisblijvers opnieuw een DDW-impressie tijdens een Design Dialogue in Impulse.

Design United toont op de gezaghebbende expo in het Klokgebouw een aantal Wageningse projecten, waaronder het masterproject van Arend van der Kam (Landschapsarchitectuur, zie foto). Vanuit de principes van ‘Dark Ecology’ ontwikkelde hij voor de Haagse wijk Binckhorst, waar de bodem stevig vervuild is, een park dat een gedenkteken vormt voor alles wat verloren ging in het Antropoceen, met beplanting die bestand is tegen de gifstoffen in de bodem en die zelfs vastlegt.

Dialogen over designthema’s

Wageningse inbreng in de DDW is er dit jaar verder bij drie van de vijf dagelijkse (Engelstalige) openbare dialogen over belangrijke designthema’s: Living Environments, Thriving Planet en Equal Society. Dat zijn interactieve sessies met professionals uit het werkveld, waarbij ook allerlei kunst- en interactieve werkvormen worden ingezet om nieuw licht te werpen op het thema van de dag. De dialogen zijn deels bedoeld om te belichten met welke design-thema’s de universiteiten zoal bezig zijn, maar community-vorming is ook een belangrijke drijfveer.

Bij de sessie over Living Environments (maandag) zijn namens WUR onder andere meer hoogleraar Landschapsarchitectuur Sanda Lenzholzer, gamehub-beheerder Federico Andreotti en design researcher Danielle Ooms present. De dialogen over Thriving Planet (dinsdag) en Equal Society (vrijdag) worden mede-georganiseerd door mensen van de leerstoelgroep Knowledge, Technology & Innovation: respectievelijk Katharine Legun (Thriving Planet) en Angeliki Balayannis (Equal Society). Deelname aan zo’n dialoog is gratis; wel hebben deelnemers een DDW-ticket nodig en is vooraf inschrijven noodzakelijk.

Buigen voor het bodemleven

Ook op de Dutch Design Week: een soort reprise van Soil, Live!: het recente ‘bodemleven-concert‘ waarvoor de Wageningse klankkunstenaar Remco de Kluizenaar samen optrok met bodembiologen Marie Zwetsloot en Giulia Bongiorno. De Kluizenaar verwerkte opnamen van dat concert in het kunstwerk Vibes from Below, waarbij je naar muziek en gesproken woord luistert die letterlijk en figuurlijk uit de aarde komen. ‘Nadat je een moment hebt doorgebracht bij dit kunstwerk, zul je van elk stukje land dat je ziet nog meer gaan houden, omdat je weet wat voor schoonheid daar beneden te vinden is’, belooft de DDW-aankondiging. Vibes from Below speelt zich af op de locatie van Bio Art Laboratories.

De Dutch Design Week vindt plaats van zaterdag 19 oktober t/m zondag 27 oktober in Eindhoven. Design United heeft de bijdrage van dit jaar het thema ‘Changing Gears’ meegegeven. Meer daarover is te lezen in een online magazine van Design United.

Wel interesse, maar geen tijd, zin of geld om naar Eindhoven te gaan? Het netwerk design@WUR organiseert binnenkort een Design Dialogue in Impulse met de Wageningse DDW-representanten. Details over die lunchbijeenkomst volgen later.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.