Column Willy: Diversiteit belichaamd

'Promotor Wannida Sae-Tang heeft grote invloed gehad op versterken van diversiteit in onze groep.'
Columnist Willy

Een paar weken geleden moesten mijn collega’s en ik helaas ‘tot ziens’ zeggen tegen Wannida Sae-Tang, de eerste promovendus medicinale cannabis in Wageningen. Omdat ze waarschijnlijk geen idee heeft hoe groot de impact is van haar aanwezigheid in Nederland, schrijf ik deze column.

De Thaise Sae-Tang is een toegewijde en uiterst bescheiden vrouw die voor zowel haarzelf als voor vele anderen die ze onder haar hoede had, het wetenschappelijke pad heeft geëffend. Dankzij haar kregen zes studenten, onder wie ikzelf, de kans om zich te verdiepen in medicinale cannabis, wat later leidde tot carrières in verschillende takken van wetenschap en het bedrijfsleven.

De reden waarom ik hier de loftrompet steek over Sae-Tang, is om het belang van diversiteit in elk aspect van de samenleving te benadrukken.

Mensen zoals Sae-Tang verlaten huis en haard om in een vreemd land aan een gespecialiseerde instelling een opleiding op hoog niveau te kunnen doen. Ze werken vastberaden aan het generen van kennis die kan bijdragen aan ontwikkelingen in hun thuisland of waar dan ook. Aan Wageningen University maken internationals 27 procent uit van het totale studentenbestand; dat lijkt misschien niet veel, maar hun impact is groot.

Het is geen nieuws dat groepen die meer divers zijn, beter presteren dan homogene groepen

De aanwezigheid van internationals bij WUR betekent diversiteit in vele opzichten: verschillende genders, etniciteiten, culturen, omgangsvormen en perspectieven. Een dergelijke heterogeniteit vraagt om een inclusieve werkomgeving. Het is geen nieuws dat groepen die meer divers zijn, beter presteren dan homogene groepen.

Wat Sae-Tang voor velen van ons betekende, is heel goed verwoord door de veelgeprezen Afro-Amerikaanse schrijfster Toni Morrison: ‘Wanneer je de baan krijgt waarvoor je perfect bent opgeleid….en je hebt enige macht verworven, dan is het jouw taak om anderen sterk te laten staan.’ Sae-Tang steunde en sterkte bij WUR niet alleen de vrouwen in haar omgeving en haar collega’s en studenten, ze was hier de belichaming van het grootse dat diversiteit vermag.

Willy Contreras-Avilés (34) is tweedejaars promovendus Tuinbouw en Biochemie van medicinale cannabis uit Panama. Hij houdt van dansen (perreo), Italiaans koken en zwemmen.

Meer columns:

Tags:
#Column

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.