@WUR stopt (op proef) met X

'Een normale, redelijke conversatie voeren is bijna niet meer mogelijk.’
De relevantie van X/Twitter is allang niet meer wat het ooit was. Foto Shutterstock

Op X (voorheen Twitter) is het sinds maandag stil op het account van @WUR. Het social media team van WUR stopt bij wijze van proef drie weken met dit platform.  

Ooit was Twitter dé plek voor wereldwijde (academische) uitwisseling van kennis en inzichten. Door falende moderatie en verharding van de gesprekssfeer zijn er echter steeds meer wetenschappers en wetenschappelijke instituten die het medium de rug toekeren. Twitter (of X, de naam die het kreeg na de overname door Elon Musk) is daardoor lang niet meer zo relevant als vroeger.

Het gaat er op X steeds giftiger aan toe

Jan Willem Bol, woordvoerder WUR

De gedaalde relevantie van X is voor WUR de belangrijkste drijfveer voor deze proefstop, vertelt woordvoerder Jan Willem Bol. ‘Van alle sociale media waarop WUR actief is, is X het kanaal waarop we de meeste berichten plaatsten. Tegelijkertijd is het inmiddels ook het kanaal met het laagste bereik en de laagste interactie. Kosten en baten raken steeds meer uit balans.’ Het veranderde gespreksklimaat speelt ook mee, erkent hij. ‘Het gaat er op X steeds giftiger aan toe. Een normale, redelijke conversatie voeren is bijna niet meer mogelijk.’

WUR is niet de enige universiteit die de inzet van X heroverweegt. Sommige stopten helemaal met X, zoals Universiteit Utrecht, de Vrije Universiteit en Universiteit Twente. Andere gebruiken het alleen nog voor specifieke doeleinden. De Radboud Universiteit gebruikt X bijvoorbeeld alleen nog om vacatures te delen. @WUR meldt de vooralsnog tijdelijke stop niet actief aan z’n ruim 47.000 volgers.

Radiostilte

Bol verwacht dat WUR de X-knoop binnen een maand kan doorhakken. ‘Een radiostilte van een week of drie moet voldoende zicht geven wat er gebeurt – of niet gebeurt – als @WUR niet langer actief is. Ook moet dan voldoende helder zijn of we misschien bepaalde informatie of interacties missen die belangrijk zijn voor het dagelijks werk. Een proefstop van die duur is ook wat hoogleraar digitale media & maatschappij Sanne Kruikemeijer ons adviseerde, die we hierover hebben geraadpleegd.’

De proefstop betreft vooralsnog alleen het corporate @WUR-account. Andere Wageningse X-accounts – waaronder @ResourceWUR – beslissen zelf of en hoe lang zij de inzet van X nog de moeite waard vinden. Verschillende hebben X al verlaten, zoals Animal Sciences Group, of zijn gewoonweg al tijdenlang niet meer actief. Bij individuele Wageningers is de situatie vergelijkbaar. Opiniemaker en veeltwitteraar Jeroen Candel bijvoorbeeld trok bewust de stekker uit zijn X-account om verder te gaan op LinkedIn, terwijl bestuursvoorzitter Sjoukje Heimovaara op beide platformen actief is.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.