Nieuwe realiteit voor studenten na Prinsjesdag

De gevolgen van de kabinetsplannen voor studeren en financiën.
Bibliotheek in Forum Foto Guy Ackermans

Tijdens Prinsjesdag werden de plannen van het kabinet voor het hoger onderwijs bekend: de koopkracht daalt, de langstudeerboete dreigt terug te keren, en de positie van internationale studenten staat ter discussie. Fleur Buth van Skere Student over de impact van plannen voor studenten.

Tekst: Youssef el Khattabi

Koopkracht: Uitwonende studenten zwaar getroffen

Vooral uitwonende studenten worden hard geraakt. Buth benadrukt dat uitwonende studenten al 160 euro per maand verliezen door het wegvallen van de koopkrachtregel. ‘Met een verwachte daling van de koopkracht met 7 procent volgens het Nibud kan dit bedrag oplopen tot ruim 200 euro per maand ten opzichte van toen de koopkrachtregel nog van kracht was.’

‘Veel studenten vragen zich af hoe ze met minder financiële ondersteuning hun uitgaven kunnen beheersen. Besparen op abonnementen, vermijden van overbodige aankopen en het zoeken naar aanbiedingen zijn volgens experts enkele van de voor de hand liggende manieren om kosten te drukken.’

Langstudeerboete: Druk op studenten

Een ander punt van zorg is de mogelijke herinvoering van de langstudeerboete, een maatregel waarbij studenten die langer dan de nominale studieduur over hun opleiding doen, een extra collegegeld van 3000 euro moeten betalen. Deze boete zorgt voor veel onzekerheid onder studenten. Volgens Buth is er veel onduidelijkheid over de exacte regelingen en uitzonderingen, en dat veroorzaakt stress bij studenten.

Studenten die bijvoorbeeld een “verkeerde” studiekeuze maken, kunnen hierdoor extra in de problemen komen. ‘Studenten die het niet zich niet financieel kunnen veroorloven zullen dan een studie afmaken, waar ze zich helemaal niet thuis bij voelen; dat kan een gevolg zijn’, aldus Buth.

Ook DUO, de organisatie die verantwoordelijk is voor studiefinanciering, heeft op dit moment nog geen volledige duidelijkheid over hoe deze maatregel precies wordt ingevoerd.

Buth: ‘Het is niet de eerste keer dat de langstudeerboete in de plannen van het kabinet werden opgenomen. In 2012 kwam deze maatregel ook ter sprake, alleen werd die toen na hevig protest en het vallen van het kabinet van de baan geschoven.

Internationals: Nederlands weer de norm in onderwijs

Nederlands moet weer de norm worden in het onderwijs, zo stelde de koning in zijn troonrede op Prinsjesdag. Om het onderwijs en onderzoek meer te “richten op wat Nederland nodig heeft”, moet het aantal buitenlandse studenten verminderen. Willem-Alexander echoot hiermee de plannen van kabinet-Schoof om de verengelsing van het hoger onderwijs tegen te gaan.

Dit beleid kan grote gevolgen hebben voor internationale studenten, aldus Buth, die afhankelijk zijn van Engelstalige programma’s. ‘Het terugdringen van de verengelsing kan buitenlandse studenten ontmoedigen om naar Nederland te komen, wat de diversiteit binnen het Nederlandse onderwijslandschap zou kunnen beïnvloeden.’

Onzekere tijden

Voor zowel Nederlandse als internationale studenten brengen de plannen van Prinsjesdag 2024 onzekere tijden met zich mee. ‘Studenten worden niet alleen financieel getroffen, maar ook hun studiekeuzes en studiemogelijkheden komen onder druk te staan. Veel studenten zullen moeten afwachten hoe de plannen zich verder ontwikkelen en of er uiteindelijk versoepelingen of aanpassingen komen om de impact te verminderen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.