‘Het eerste jaar deden ongeveer negentig studenten mee. Als we rond de tweehonderd studenten in ons cohort hebben, kunnen we ze indelen in subgroepen en daar statistische analyses op loslaten’, vertelt Nicole de Roos, projectleider Wageningen Student Cohort. ‘We werven nu de volgende honderd, maar ook deze data geven al interessante inzichten.’
Voedingsdocent De Roos startte dit cohort – een onderzoeksmethode waarbij je over langere tijd op regelmatige basis metingen doet bij relatief veel proefpersonen – vorig jaar omdat ze nieuwsgierig was naar de mentale en fysieke ontwikkeling van de huidige generatie eerstejaars studenten. ‘En omdat ik een project wilde creëren voor thesisstudenten.’
IJzer niet uit vlees
Sabine Bastiaans is een van de tien thesisstudenten die aan dit project werkt. Zij en haar collega’s hebben net de data geanalyseerd van het eerste jaar. ‘Mijn thesis gaat over het effect van vezelconsumptie op ons gelukshormoon serotonine. Ik wil weten of deze twee factoren depressie en angsten kunnen beïnvloeden. Om mijn onderzoeksvraag met statistische zekerheid te kunnen beantwoorden, is het nodig dat we de deelnemers kunnen indelen in subgroepen. Helaas hebben we voor mijn subonderzoek nog niet genoeg deelnemers om onderbouwde uitspraken te doen.’
Een andere thesisstudent had meer geluk met de indeling en subgroepen. Bastiaans: ‘Zij ontdekte dat in de deelnemers van ons cohort het ijzer – nodig voor hemoglobine dat zuurstof bindt in rode bloedcellen en spieren – vooral uit non-heemijzer komt. Dat zit uitdrukkelijk niet in vlees. Veel mensen denken nog dat je om ijzer binnen te krijgen vooral vleesproducten moet eten omdat daar heemijzer inzit. Dat wordt inderdaad beter opgenomen, maar je hebt het dus niet nodig om aan een goede hoeveelheid ijzer te komen. Dat vond ik een resultaat waar we als maatschappij iets mee moeten: mensen zijn bang om een ijzertekort op te lopen als ze geen vlees eten, maar ijzertekort hoeft niet daardoor te komen.’
De voedingsdagboekjes gaven verder een interessante kijk in het studentendieet. De Roos: ‘Ze halen hun energie voornamelijk uit brood, bananen, pizza, pindakaas en bier. Een typisch studentendieet.’
Bloedverlies
Waar De Roos wel van schrok is dat ongeveer de helft van de vrouwelijke deelnemers ernstig bloedverlies heeft tijdens hun menstruatie. ‘Bloedverlies kun je categoriseren en ongeveer de helft van de meiden zit in de categorie met hevig bloedverlies. Dat is een risicofactor om ijzertekort te krijgen. Toen we dat ontdekten, hebben we contact gezocht met biologiedocent Anneke Valk, bekend van de menstruatieworkshops. We kijken wat we hier in de toekomst mee kunnen doen. Dat wordt vervolgd.’
‘We hadden vorig jaar vooral veel belangstelling van studenten Voeding en Gezondheid’, zegt De Roos over de samenstelling van het Wageningen Student Cohort. ‘Voor hen is dit onderzoek typisch iets wat zij interessant vinden. Het aandeel van die groep in ons cohort is nu nog relatief groot, evenals het aandeel vrouwen.’
Grote aantallen
De Roos geeft toe dat haar oorspronkelijke plannen – 1.500 tot 10.000 studenten voor meerdere jaren volgen – aan de ambitieuze kant was. ‘Met het beperkte budget dat we hebben, focussen we nu op eerstejaars bachelorstudenten. We kunnen helaas niet alle metingen die we dit jaar deden ook in het tweede jaar doen, maar we sturen deelnemers wel een vragenlijst aan het einde van hun tweede studiejaar. Je kunt dit zien als een pilotstudie. We rekruteren verder.’
‘Ik heb na het laatste meetmoment in juni meegeholpen met een evaluatie’, vertelt Bastiaans. ‘Daaruit bleek dat ze meededen mee omdat ze het leuk vonden, om meer te weten te komen over onderzoek doen en hun gezondheid en voor het geld.’
Eerstejaars bachelorstudenten die interesse hebben om mee te doen, kunnen zich melden via https://www.wageningenstudentcohort.nl/inschrijven