Speeddaten met verenigingen

De verenigingen stellen zich voor aan AID-lopers en proberen nieuwe leden te werven.
Ook bij Ceres waren er verenigingspresentaties. Foto Youssef el Khattabi

Tijdens de introductieweek krijgen nieuwe studenten de kans om bij verschillende verenigingen langs te gaan om die beter te leren kennen. Niet alleen tijdens de feesten ‘s nachts, maar ook bij de verenigingspresentaties, waar AID-groepjes de hele week terechtkunnen.

Tekst en foto’s Youssef el Khattabi

Niels Klaassen

Een enthousiaste Niels Klaassen (19, aankomend student Bos- en Natuurbeheer) fietst weg bij het pand van KSV Franciscus. Hij heeft zojuist een verenigingspresentatie bijgewoond. ‘Na de AID zoek ik een plek waar ik gezellig avonden kan doorbrengen. Ik hou ook van huisfeesten, maar ik denk dat lid worden veel voordelen heeft. Leuke mensen ontmoeten bijvoorbeeld en met anderen activiteiten ondernemen. Wat ik echt belangrijk vind is dat een vereniging een plek is waar je samen bent, maar waar iedereen zichzelf kan zijn.’

Op het volle dakterras staat Franciscus-lid Dennis Hieselaar een praatje te maken met verschillende eerstejaarsstudenten. ‘De sfeer zit er goed in, zoals je ziet’, merkt hij op. ‘Wat de meest gestelde vraag is die we van de nieuwe studenten krijgen? Wat ons nou anders maakt dan andere verenigingen.’ Het antwoord daarop is simpel, zegt Hieselaar. ‘Iedereen vindt wel z’n plekje bij Franciscus.’ Even later, bij een rondleiding door het pand, wijst hij naar zijn favoriete plekje: een schilderij van Herman Brood.

Karim (links) en Alejandra (rechts) met een groepsgenootje

Popcorn en fruit

Bij SSR-W worden de AID-lopers verwelkomd met de geur van vers gepopte popcorn. In de tuin wordt ondertussen het diner (rijst met curry) geserveerd, met fruit toe. Internationale studenten Alejandra (master Resilient Food Systems) en Karim (uitwisselingsstudent Environmental Sciences) zitten aan een van de tafels met elkaar te praten over hun toekomst in Wageningen.

‘Het valt me op dat hier echt van die sorority-achtige verenigingen zijn’, zegt Karim. ‘Het lijkt alsof de verenigingen zich vooral richten op Nederlanders, dat is de vibe die ik hier krijg’, zegt Alejandra, terwijl Roxy Dekkers hit Sugar Daddy uit de boxen komt. Alejandra overweegt zich in te schrijven bij een sportvereniging: ‘De volleybalvereniging leek me wel wat en ik zag dat je hier kunt schermen. Dat wil ik echt een keer proberen.’

Argonauten, met in het midden Maarten Ruijgh en Femke Boersma.

Brak in het clubhuis

Op de Grebbedijk bij Argo staan honderden fietsen geparkeerd. Op het water zijn er groepjes AID-lopers die het roeien uitproberen. Sommigen pakken het snel op en glijden soepel door het water, anderen worstelen om hun balans te vinden. Vanaf de oever, waar mensen in het gras zitten, klinkt gelach, maar komen ook aanmoedigende geluiden.

Leden Femke Boersma (20) en Maarten Ruijgh (21) vertellen gepassioneerd over Argo. ‘Toevallig zijn onze ouders allebei ook lid van Argo geweest’, zegt Boersma. ‘De roeicultuur en studeren zijn echt met elkaar verbonden.’ Ruijgh vult haar aan: ‘Bij Argo is veel meer te doen dan roeien alleen. Je moet het gewoon proberen zou ik zeggen. De meeste mensen die hier lid zijn, hebben een hart voor sport.’ Boersma, lachend: ‘Als roeien je minder goed ligt, kun je nog steeds alle kanten op met de vereniging. Op een gegeven moment splitst de groep zich meestal op in de competitieve wedstrijdroeiers en mensen die brak in het clubhuis zitten. Beide is prima.’

Hulp nodig bij het kiezen van een vereniging? Bekijk de beslisboom hieronder en ga naar het AID-magazine voor meer info per vereniging.

Illustratie Resource

Meer foto’s van de verenigingspresentaties:


Volg de Resource-redacteuren in de Resource-mobiel op Instagram voor filmpjes en foto’s van de AID.


Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.