Maandagavond is traditioneel de barbecue-avond van introductie. Al een paar jaar is die volledig vegetarisch. In theorie althans, want er zijn altijd wel een paar barbecues waarop niet alleen plantaardige worstjes liggen te garen.
Twee jaar geleden leidde het vegetarische karakter van de AID-barbecue nog tot een relletje. Inmiddels zijn de emoties gezakt. Alle studies organiseren barbecues met het vegetarische bbq-pakket dat de AID beschikbaar stelt en sommige serveren nog wat extra’s. Dierwetenschappen bijvoorbeeld, die juist nu wil benadrukken dat er ook ‘verantwoord vlees’ is.
Sociaal, lokaal en duurzaam
Dit jaar had studievereniging De Veetelers de Stadsbrouwerij in de arm genomen om, naast de standaard AID-vegaburgers, ook verantwoorde ‘flexiburgers’ te serveren voor de mensen die niet alleen plantaardig willen eten. ‘De wereld moet fors minder dierlijke eiwitten consumeren, maar dat betekent niet dat vlees helemaal in de ban moet’, vertelt de grillmaster desgevraagd. ‘We vinden het wel cruciaal dat wat je eet lokaal, sociaal en duurzaam is geproduceerd. Daar voldoen deze hamburgers zeker aan; we kennen de herkomst.’
De details over de herkomst wilde Resource ook wel weten: het vlees van de hamburger komt van de natuurinclusieve boerderij FarmFields in Wekerom. Het plakje spek dat erop ligt komt van de Wageningse natuurslagerij Van Santen; het hamburgerbroodje werd gebakken door de befaamde bakkerij Stroop, eveneens uit Wageningen.
Populair
‘Als je hecht aan sociaal, lokaal en duurzaam, kun je deze hamburger met een gerust hart eten’, aldus de Stadsbrouwerij-mannen achter hun barbecue. Dat doen de nieuwe eerstejaars dan ook in groten getale; de rij voor de flexiburgers is bovengemiddeld lang. ‘Ik heb zo’n vermoeden dat niet alleen onze eigen studenten in de rij stonden’, zegt studiecoördinator Dierwetenschappen René Kwakkel met een knipoog.