Menstruatieworkshops en -inloopuur voor studenten

Workshops en inloopuren staan open voor alle studenten, ongeacht geslacht of gender.
Foto Shutterstock

Vanaf komend studiejaar kunnen studenten (v/m/x) elke periode een inmiddels befaamde menstruatieworkshop volgen van biologiedocent Anneke Valk. Aansluitend op de workshop komt er een inloopuur om persoonlijke vragen te stellen. De eerste editie staat gepland op 23 september.

De workshops worden mogelijk gemaakt door Student Training & Support, die daarmee inspeelt op de populariteit van Valks menstruatieworkshop tijdens de Surf your Stress-week, al jarenlang de best bezochte activiteit van die week (lees het Resource-verslag). Dat het onderwerp erg leeft onder studenten en dat ze er veel vragen over hebben, blijkt ook uit het feit dat verschillende studieverenigingen Valk al uitnodigden voor een menstruatiepresentatie. Onlangs hield ze bijvoorbeeld nog een verhaal bij de Veetelers en Heeren XVII.

Inclusief

De workshops en inloopuren staan open voor alle studenten, ongeacht geslacht of gender – Valk nodigt nadrukkelijk ook transpersonen uit. ‘Ik durf niet te beloven dat ik al hun vragen goed kan beantwoorden, maar ik kan er wel voor ze zijn – en bijvoorbeeld transmannen die (nog) menstrueren in contact brengen met andere menstruerende transmannen bij WUR.’

Valk is van plan de workshops elke keer een ander thema te geven, inspelend op de kwesties waarover de studenten de meeste vragen hebben. ‘De combinatie van (hevige) menstruatieklachten met tentamens bijvoorbeeld, de invloed van stress of waarom je tijdens de ene fase van je menstruatiecyclus on top of the world bent en een paar dagen later je zelfvertrouwen wel verdampt lijkt’, vertelt ze.  

Alleen voor studenten

Details over tijdstip, locatie en aanmeldprocedure volgen begin september. Wel is al duidelijk dat per keer plaats is voor maximaal 35 personen en dat daarom in principe alleen studenten welkom zijn. ‘Ik merk dat medewerkers er ook veel belangstelling voor hebben, net als voor een vergelijkbaar initiatief over de overgang – als verdieping op de workshop van Vital@Work. Maar daar lijkt nog geen budget voor’, laat Valk weten.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.