Meanwhile in… Japan – Overheid start datingapp

Internationale studenten of medewerkers reageren op een gebeurtenis in het thuisland.
‘Liefdesslotjes’ aan de Venusbrug in Sumida Riverside Park in Tokyo. Foto Shutterstock

Tekst Youssef el Khattabi

WUR is zeer divers; er werken en studeren honderden internationals. In de rubriek Meanwhile in vragen we een van hen te reageren op een gebeurtenis in het thuisland. Dit keer is dat Sahara Steven (20), bachelorstudent International Land and Water Management, uit Japan, over de introductie van een datingapp door de Japanse overheid.

‘Toen ik voor het eerst hoorde over het plan van de overheid om een datingapp te lanceren, was ik erg verrast. Het klinkt niet als iets Japans om te doen. Misschien als het een idee uit de VS zou zijn geweest dat ik zou denken: oh, dat is interessant. Maar Japan is echt een conservatief land. Online dating is tegenwoordig meer sociaal geaccepteerd, maar dat de regering zoiets initieert, lijkt me iets heel nieuws.

‘Ik wist niet dat het lage geboortecijfer in het land een probleem is. Wel is er een nog groter probleem: het hoge percentage ouderen. Japan heeft het hoogste percentage 65-plussers ter wereld en het stijgt nog steeds. Binnenkort zal veertig procent van de bevolking ouder dan 65 zijn. Het zal moeilijk zijn om de ouderen in de toekomst te blijven ondersteunen; de lasten voor werkenden zullen enorm worden. Dus ik begrijp wel waarom de Japanse regering het krijgen van kinderen probeert te stimuleren.

‘Ik denk niet dat de app echt zal werken, vooral niet voor twintigers. Zij geven hun carrière meestal voorrang boven het stichten van een gezin. Mensen boven de dertig zijn er misschien meer ontvankelijk voor, maar ik denk niet dat het geboortecijfer er significant door zal stijgen. Datingapps worden over het algemeen meer gebruikt als platforms voor oppervlakkig sociaal contact dan voor serieuze relaties. En wanneer mensen wel via zo’n app in een serieuze relatie belanden, verzwijgen ze dat vaak. Ik vraag me af hoe die overheidsapp gaat functioneren. En ook hoe de privacy wordt geregeld en of de app niet stigmatiserend zal blijken.

‘De datingapp is trouwens alleen bedoeld voor Tokio en dat is ook logisch. Tokio is ruimdenkender dan het conservatieve platteland. Ik ben heel benieuwd hoe het uitpakt.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.