[de stelling]‘Oprecht spreken doorbreekt polarisatie’

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer is de beurt aan Wout van Orten-Luiten

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer is de beurt aan Wout van Orten-Luiten, die op 11 juni promoveerde op onderzoek naar geneesmiddelengebruik en bloedspiegels van vitaminen en mineralen om patiëntschade door onnodige medicijnvoorschriften te verminderen.

‘In de maatschappij is sprake van toenemende polarisatie. Zelfs als wetenschapper is het moeilijk om tegen de consensus in te gaan. Je wordt al snel tot wappie, antivaxer of klimaatontkenner gebombardeerd. Dit soort framing is een kenmerk van polarisatie. Met oprecht spreken heb je een stuk gereedschap om weer dichter tot elkaar te komen.

‘Oprecht spreken is het uiten van gedachten en gevoelens op een manier waarbij je trouw blijft aan je eigen waarden. Je spreekt én luistert daarbij met respect voor de ander. Je houdt het menselijk, wat een voorwaarde is voor verbinding met de ander. Dat leerde ik tijdens een cursus ‘waarachtig en oprecht spreken’ van Mattias Desmet, professor Klinische Psychologie aan de Universiteit Gent.

‘De intentie van oprecht spreken is een uitwisseling van ideeën, een dialoog zonder de ander te willen overtuigen. Het kan een manier zijn om kloven te overbruggen, zonder dat je het met elkaar eens hoeft te zijn. Zo maak je de kans groter op het doorbreken van polarisatie.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.