CineScience in het nieuwe Visum Mundi

Wat hebben Mad Max, art deco en Geo-informatiekunde met elkaar te maken?
Foto Mario Martens

De voormalige Aula van WUR is sinds een maand in gebruik als bioscoop. Resource-studentredacteur en filmliefhebber Mario Martens bekeek in Visum Mundi, zoals de bioscoop nu heet, de film Mad Max: Fury Road. Die draaide in het kader van CineScience Movie Talks.

Tekst Mario Martens

Het nieuwe interieur van Visum Mundi straalt luxe en elegantie uit, met een grote bar in art-decostijl en sfeervol licht. Er is veel aandacht besteed aan details, zoals het logo van de bioscoop (een cirkel met een vierkantje erin, zoals het diafragma van een camera) dat terugkomt in het tapijt, de glazen deuren en het gat waar de filmprojector door schijnt. Boven de bar zit een lichtbak met verwisselbare letters, zoals oude bioscopen vaak boven de gevel hebben. Via de trap kom je in een ruime filmzaal, met grote, ronde ‘kroonluchters’ aan het plafond. Dat plafond en die lampen zijn overigens overgebleven uit de Aula en waren altijd al een eyecatcher.

In de filmzaal staan zowel stoelen als tweepersoons banken, met suède bekleding en een extra kussentje. Vergeleken met de klassieke bioscoop-klapstoeltjes zeer comfortabel. Dankzij de brede looppaden is er veel beenruimte.

Foto Mario Martens

CineScience

Op het programma voor deze avond stond CineScience Movietalks: een maandelijks evenement van het Heerenstraat Theater, waarbij een wetenschapper de inleiding op een film verzorgt. Dit keer was dat de film Mad Max: Fury Road, met een inleiding van Martijn Witjes, promovendus Geo-informatiekunde. Hij legt een link tussen zijn onderzoek en de Mad Max-film, die zich afspeelt in een post-apocalyptische woestijn waar de mensen strijden om water en eten (met veel explosies en enorme wagens).

Het onderzoek van Witjes gaat over het maken van gedetailleerde topografische kaarten met veel verschillende landtypes. Hij vertelt over de klimaatcrises die de aarde steeds vaker treffen, zoals verdroging, verzanding en extreme weersomstandigheden. In de film zijn de resultaten van verwoestijning tot het extreme doorgevoerd. De waterschaarste en de geopolitieke verhoudingen die in die filmwereld spelen, zijn volgens Witjes herkenbaar in onze wereld. Zo zijn de big-tech-bedrijven – die veel macht hebben door hun monopolie op het maken van grote digitale kaarten – vergelijkbaar met de slechteriken in de film die macht hebben via hun monopolie op water.

Witjes had aanvankelijk wat moeite te bedenken welke film hij zou kunnen koppelen aan zijn geografische onderzoek. Witjes: ‘Maar toen ik zag dat een entomoloog in een voorgaande editie insectenonderzoek verbond aan de film Starship Troopers, raakte ik geïnspireerd om deze Mad Max-film te kiezen.’

Op dit moment staat nog geen volgende aflevering van CineScience gepland. Hou de website van Visum Mundi in de gaten voor het programma.
Gastprogrammeurs
Wie een film wil koppelen aan zijn of haar onderzoek, kan zich aanmelden voor CineScience.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.