Meanwhile in… Engeland – Dichter bij tabaksverbod

Internationale studenten of medewerkers reageren op een gebeurtenis in het thuisland.
Foto Unsplash/Al Elmes

Tekst Youssef el Khattabi

WUR is zeer divers; er werken en studeren honderden internationals. In de rubriek Meanwhile in vragen we een van hen te reageren op een gebeurtenis in het thuisland. Dit keer Jem Deakin, masterstudent Plant Sciences uit Engeland over het voorgestelde rookverbod daar.

Deakin: ‘Ik was behoorlijk verbaasd toen ik voor het eerst hoorde van het voorstel om roken te verbieden voor toekomstige generaties. De voorgestelde wet verbiedt iedereen die in of na 2009 geboren is om sigaretten of andere tabaksproducten te kopen. Ik denk niet dat er ooit een rookvrije generatie komt. Uiteindelijk zullen wel meer mensen stoppen met roken als het ze moeilijk gemaakt wordt om aan hun rookwaar te komen. Maar een verbod zoals dit kan ook zorgen voor een toename van de sigarettenverkoop op de zwarte markt.

‘Vapen is ook in Engeland behoorlijk populair, ik zie veel tieners met vapes. Het rookgedrag is vergelijkbaar met dat van Nederlanders. Ik denk dat vapen een veel groter probleem is onder jongeren en dit beleid doet daar niets tegen.

‘Dit beleid is voor Engeland best radicaal. Historisch gezien heeft de regering weinig persoonlijke vrijheden beperkt met gezondheid als argument. Meer belasting betalen op rookwaar kon in het verleden wel rekenen op steun van de bevolking: men is zich ervan bewust dat gezondheidsproblemen die ontstaan door roken de uit de algemene middelen bekostigde gezondheidszorg behoorlijk onder druk zetten.

‘Ik rook zelf niet en niemand in mijn generatie zal last hebben van het verbod. De meeste vrienden die roken willen daar graag mee stoppen. Alle rokers die ik ken, zijn daar mee begonnen op jonge leeftijd. De meeste mensen geloven niet dat dit beleid zal slagen. Ik weet dat een soortgelijke maatregel ook in Nieuw Zeeland is geprobeerd en die is daar vrij snel teruggedraaid.’

‘Ik denk dat sociaal-economische factoren in Engeland veel stress geven en daardoor bijdragen aan het rookgedrag. Als ik beleidsmakers zou adviseren, zou ik voorstellen om verbeteringen in het land door te voeren. Dan wordt het roken wellicht vanzelf minder.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.